Voelt jouw woonkamer niet warm en gezellig? Heb je het idee dat je huis te kil aanvoelt? Op zoek naar meer sfeer en warmte in jouw interieur? In dit stappenplan naar een warme en gezellige woonkamer laten we je zien hoe je jouw huis knus en gezellig maakt. Ook laten we je zien dat dit niet veel hoeft te kosten. Kortom: in 5 - budgetvriendelijke - stappen naar een gezellig, warm en sfeervol interieur!
De woonkamer is af of deze is al jarenlang hetzelfde. Hoewel je kamer boordevol spullen staat, mis je iets. Je woonkamer voelt kil. Er ontbreekt iets en je kunt er niet de vinger op leggen wat het precies is. Als je in de avond wil gaan zitten om lekker bij te komen van een lange enerverende dag, zit je niet gezellig. De ruimte is kil, druk of geeft je gewoon niet het geborgen gevoel waar je wel behoefte aan hebt. Je wil - net als in de woonbladen - een gezellig warm interieur.
Waar gaat het mis?
Omdat het niet gezellig is probeer je gezellige items toe te voegen. In mijn werk zie ik vaak dat mensen dan in blinde paniek planten in huis halen, tafeltjes toevoegen met kleine decoraties op of foto's aan de wand gaan hangen waardoor het allemaal nog drukker wordt. Herkenbaar?
Onze probleemoplosser gaat je helpen...
Wat je nodig hebt is een plan!
Je hebt een duidelijk plan nodig. In plaats van zaken blindelings toe te voegen, begint een gezellig interieur - in de meeste gevallen - met opruimen. Dat is misschien niet het plan waar je op had gehoopt toen je begon met het lezen van dit blog maar het kost maar een fractie van je tijd en je zult zien dat je straks met een heerlijk gevoel van je vrije avonden kunt genieten (en je huisgenoten ook!).
Met deze vijf stappen naar een warm en gezellig interieur!
Deze tips zijn budget vriendelijk als je de spullen en meubels gebruikt die je in huis hebt. Je gebruikt de tips dan om je interieur te herzien.
Begin je net met het inrichten van een (nieuwe) woning? Neem deze tips dan mee als je je plan gaat maken.
Stap 1
Haal kratjes en dozen uit de kelder en van zolder of uit de supermarkt. We gaan eerst opruimen en sorteren. Verdeel je spullen in:
a | zeker niet wegdoen, komt nog van pas
b | kan ik nog verkopen, zet ik meteen op Marktplaats of Vinted
c | doneer ik aan de kringloop of een ander goed doel
Nu je flink hebt opgeruimd maak je een schets van je kamer. De maten hoeven niet te kloppen, maar je moet hierin aan kunnen geven waar je welke functies wil toekennen. Een zogenaamd 'vlekkenplan voor je interieur' helpt je bij het herinrichten van de ruimte. Met behulp van kleuren geef je in vlekken aan waar je welke functie wil gaan toepassen.
Zo kun je een stukje van de ruimte reserveren voor 'werken' als je een (huis)werkplek in je kamer wil, een ruimte 'tv/relax' waar je de tv en de bank wil en wellicht een ruimte 'eten' of 'muziek luisteren'. Vul maar in!
Stap 2
Nu je weet op welke manier je de kamer gaat indelen en welke specifieke functies er in je ruimte nodig zijn, wil je wellicht wat kleur toevoegen. Dat kan door een muur in de zithoek wat donkerder te maken voor meer geborgenheid of juist een kleurvlak op de muur bij de speelhoek van de kinderen.
Zorg dat je niet teveel met kleuren en vlakken werkt. Een rustige basis brengt balans in de ruimte. Een rustige basis creëer je door met warme kleuren te werken die uit dezelfde toonsoorten komen. Laat je adviseren in de verfzaak.
👉🏼 Verf uitkiezen? Neem foto's mee naar de verfzaak van de meubels die blijven, van je ruimten en de lichtinval.
Stap 3
Richt je woonkamer (opnieuw) in. Plaats alle meubels die je nodig hebt. Zorg voor goede zichtlijnen naar de tv en houd alles open, licht en ruimtelijk. Kijk kritisch naar je meubels; heb je ze echt nog allemaal nodig? Zijn er meubels die een likje verf kunnen gebruiken zodat ze blenden in je interieur?
👉🏼 Wist je dat de kamer groter lijkt als je de bank niet strak tegen de muur aan zet maar een stukje van de muur af?
Stap 4
Voeg verlichting toe. Verdeel het plaatsen van verlichting in:
1 | werkverlichting. Bijvoorbeeld boven de eettafel, de (huis)werkhoek, speelhoek. Plaats je hier dimmers tussen dan dient dit licht ook als sfeerverlichting in de avond.
2 | sfeerverlichting. Bij de zithoek zorg je voor lampen die een rustige gedempte sfeer neerzetten.
👉🏼 Alle verlichting op een rijtje: shop lampen en verlichting voor iedere interieurstijl.
Stap 5
De juiste accessoires toevoegen.
Afhankelijk van de vloer die je in je woonkamer hebt, is het toevoegen van een mooi rustig vloerkleed een goede optie in de zithoek. Hiermee maak je van de losse zitmeubels een gezellig geheel. Zorg dat je vloerkleed minimaal zo groot is dat de voorpootjes van je zitmeubelen erop kunnen staan.
Kies voor enkele gezellige kussens op je bank en een plaid.
👉🏼 Bekijk hier onze "Mini-cursus sierkussens combineren: zo doe je dat!"
Voeg je fotolijstjes toe met foto's van je dierbaren, groepeer deze dan op 1 plek op de wand of zet ze neer op 1 plek bij elkaar. Dat oogt veel rustiger dan verdeeld over de hele kamer.
👉🏼 Weten hoe hoog je een schilderij of fotolijst hangt? Bekijk: "Zo bepaal je de hoogte en grootte van een schilderij."
Enkele decoraties op je salontafel kunnen zorgen voor sfeer, mits je er niet teveel neerzet en deze in de juiste proporties zijn. Leg bijvoorbeeld een mooi coffeetablebook neer of plaats een dienblad met wat kaarsen.
👉🏼 Weten hoe je een salontafel mooi decoreert? Bekijk: "Zo style je een salontafel."
Jouw interieur weer warm en gezellig en vooral weer één geheel
Als het goed is heb je met deze tips wat handreikingen om weer één gezellig geheel te maken van jouw interieur. Is het toch nog niet helemaal naar je zin, stel jezelf dan de onderstaande vragen. Onze probleemoplosser helpt je verder op weg.
Probleemoplosser: eerste hulp bij een ongezellige woonkamer!
Lukt het je niet om je woonkamer weer in enkele stappen tot 1 warm, sfeervol en gezellig geheel te krijgen? Bekijk dan onderstaande overwegingen en tips:
Is mijn eettafel nog nodig in mijn woonkamer?
Wat ik vaak tegenkom is dat een woonkamer best vol staat en nog voller is en lijkt omdat er nog een eettafel staat. Heb je in de keuken ook al een eettafel staan vraag je dan af of je er in de woonkamer ook nog een nodig hebt. Door te kiezen voor 1 strategische plek voor de eettafel zorg je voor meer rust en plek.
Heb ik optimaal gebruik gemaakt van sfeerverlichting?
Te fel licht in de woonkamer oogt ongezellig. Maak gebruik van sfeerverlichting. Als je tv kijkt in de avond is hier en daar een gezellig lichtje - naast wat kaarsjes - genoeg. Heb je te fel licht? Draai hier dan een dimbare lamp in die een warme/ warm-witte kleur uitstraalt.
Hangt er teveel aan de muur?
Hangen er teveel foto's, wandplanken of schilderijen aan de muur? Minimaliseer. Zorg er ook voor dat schilderijen niet te hoog hangen.
Is het te kil en te strak?
Maak gebruik van verschillende vormen. Een kil huis weer gezellig maken kan ook door het toevoegen van wat organische - ronde of ovalen - vormen. Hierdoor wordt het geheel van je inrichting zachter en meestal warmer.
Is de zithoek te vol?
Hoe groot is je salontafel ten opzichte van je meubels? Is het een optie om je salontafel in te ruilen voor twee of drie kleine bijzettafels die je in het midden van het tapijt of op de hoeken van de zitmeubels zet? Hoe meer tapijt je ziet, hoe rustiger de ruimte oogt.
Staan er kasten in de ruimte?
Natuurlijk heb je opbergruimte nodig, ook in je woonkamer. Zorg dat je geen twee hoge kasten op eenzelfde wand hebt staan. Een hoge kast naast de tv oogt ook rommelig. Geef meubels en zaken die aan de wand hangen ruimte en lucht.
Lijkt het plafond naar beneden of 'op je af' te komen?
Dan is je ruimte waarschijnlijk te donker. In een oud herenhuis met ouderwets hoge plafonds zal dat niet snel gebeuren maar bij een nieuwbouwwoning met een normale hoogte is de kans groter. Wil je de illusie wekken dat je plafond hoger is? Houd dan de bovenste rand van (al) je muren in dezelfde kleur wit als je plafond. Deze rand mag doorgaans best zo'n 15cm zijn. Je plafond lijkt nu hoger!
Vensterbank te vol?
Denk er bij het (her)inrichten van je woonkamer ook aan om de vensterbank mee te stylen. Staat deze nu vol met planten en frutsels, bekijk dan even hoe je je vensterbank mee decoreert in je nieuwe stijl: "Vensterbank stylen"
Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om lekker aan de slag te gaan in je huis. Stuur je me een voor-en-na foto?
- Sandra