Salontafel als eyecatcher: makkelijke tips om meteen toe te passen!

Salontafel als eyecatcher: makkelijke tips om meteen toe te passen!

Je kunt er (bijna) niet omheen: de salontafel. Met een salontafel kun je het thuis gezellig maken. Maar onderschat ook de magie van deze kleine krachtpatser niet. Rond de salontafel vinden de beste gesprekken plaats en worden de heerlijkste wijntjes gedronken. Bovendien is je salontafel het middelpunt van een gezellig televisie avondje met vrienden of familie. 

Hoewel het uitzoeken van de juiste salontafel voor veel mensen knap lastig kan zijn, hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Kijk eens om je heen: wellicht heb je iets laags staan dat dienst kan doen als bijzettafel of koffietafeltje. Een setje van verschillende lage bijzetters kan al - budget vriendelijke - voor een perfecte opstelling zorgen om plek te bieden aan jouw kopje koffie of je glaasje wijn in de avond. 

Wat je opstelling ook is qua salontafel(s), maak er een eyecatcher van. Een gezellige plek waar je in de avond - naast gezelligheid - ook gemak van hebt. Waar je je tijdschrift op kwijt kunt, maar ook je drankje. Waar je een kaarsje op kwijt kunt voor die heerlijke avonden, maar waar je overdag ook van geniet!

Bekijk alles salontafels en bijzettafels van Maison d'Abri.

Hoe hoog is een salontafel?

Zorg dat je salontafel ietsje lager is dan je bank. Hierdoor blijft je zicht op andere meubels, items en je tv onbelemmerd. Een trend die je tegenwoordig ook veel ziet is niet één grote salontafel in het midden van de ruimte maar een groepje kleine salontafels die je - bij gelegenheid - ook los van elkaar kunt zetten. Bijzettafeltjes die samen één salontafel vormen maar die allemaal ietsje verschillen in hoogte en vorm.

Tip: maak je een combinatie van verschillende kleinere salontafeltjes, zorg dan voor een combinatie van materialen en zorg voor hoogteverschil. Werk niet te hoog - houd de vuistregel aan: salontafels ietsje lager dan je bank - en zorg voor spanning. Dit doe je door bijvoorbeeld een poef te voorzien van een houten dienblad, een marmeren tafeltje te combineren met een houten of glazen tafeltje. Vierkant, rond...combineer! Ga uit van een oneven getal.

De vorm van je salontafel is van belang bij het kiezen van je decoraties. Een ronde salontafel style je weer anders dan een rechthoekige salontafel. We geven je tips en inspiratie en helpen je met de probleemoplosser!

Salontafel als eyecatcher: zo style je een ronde tafel.

Zo maak je een ronde salontafel gezellig

Een veelgemaakte fout is dat op een ronde salontafel vaak ronde vormen aan accessoires worden gebruikt. Een enkel vaasje is niet zo'n probleem maar een meer spannende combinatie maak je door in een triangelvorm te werken: denk bij een ronde salontafel in een driehoek. Een plat accessoire (bijvoorbeeld een magazine), een groepje kaarsenhouders met kaars en een bloempotje met een plantje bijvoorbeeld. 

Wist je dat je salontafel vaak het eerste is wat je gasten zien als ze voor het eerst je kamer binnen komen?

Het decoreren van een rechthoekige salontafel

Een rechthoekige salontafel is mooi bij een grote U-vormige bank of vormt het midden tussen twee gelijke banken die recht tegenover elkaar staan. Een rechthoekige salontafel kan net als een ovalen of vierkante salontafel als volgt worden gedecoreerd.

Denkbeeldig verdeel je de tafel over vier gelijke vlakken. Eén 'vak' laat je leeg. Hier kun je in de avond je drankje kwijt. Drie van die 'vakken' kun je gaan stylen. Hierbij zorg je voor verschil in materiaal, verschil in hoogte, grootte en soort. Zo zijn een coffeetable book, een tray, schaal of dienblad met wat kaarsen en een vaasje met (nep) bloemen een leuke set bij elkaar. Losse kaarsen zouden het geheel weer wat rommeliger maken; gebruik een schaal of dienblad onder losse accessoires. Zo oogt het geheel rustiger en gegroepeerd. Bovendien heb je je decoraties ook snel opzij gezet als je de tafel helemaal nodig hebt voor je visite!

Ook lezen! De kracht van een goed coffeetable book: daarom is het zo populair!

Drie bijzettafels met organische vormen gestylede in een grote ruimte.

Jouw woonstijl

Hou bij het decoreren van je salontafel(s) altijd je eigen favoriete woonstijl in gedachten. Pas de accessoires die je kiest aan je woonstijl aan en vooral: hou het rustig.

Hoe? Door in een landelijk interieur te werken met bijvoorbeeld een houten dienblad, in een romantisch interieur gebruik te maken van bloemen en lekkere geurtjes en in een strakke woonstijl te kiezen voor één echte eyecatcher op je tafel.

Waarom werkt het decoreren van mijn salontafel bij mij thuis niet?

Je hebt je decoraties gekozen en toch lijkt het niet te lukken. Het oogt te druk, het is niet gezellig of je hebt geen plek meer voor je kopje koffie. Deze probleemoplosser helpt je op weg:

 • je creatie zorgt voor onrust en geeft een rommelig effect
  Maak gebruik van de triangel of van de vier-vlaks-verdeling zoals hierboven beschreven. De hoogtes van de accessoires kloppen niet of je hebt (te) veel losse accessoires op je tafel staan. Plaats een tray of dienblad.
 • de accessoires zijn leuk bij elkaar en toch is het niet gezellig
  Licht speelt ook een belangrijke rol. Zorg in de zithoek voor mooi gedimd licht. Heb je een lamp boven je salontafel, zorg dat deze dimbaar is en een lamp bevat die geen 'koud' licht afgeeft. Werk met een staande lamp naast de bank of enkele gezellige wandlampen met warm licht. 
 • ik heb kaarsen bij elkaar gegroepeerd maar het werkt niet
  Zorg ook op je dienblad met kaarsen voor diversiteit. Wissel kaarsenhouders in diverse hoogtes af met enkele stompkaarsen en wat kleine votivekaarsjes. Let op: zorg dat de kleuren van je kaarsen altijd uit dezelfde kleurgroep komen. Gebruik geen geurkaarsen door elkaar; dit komt de geur niet ten goede.
 • je maakt gebruik van drie losse salontafeltjes en het wordt geen geheel
  Staan de tafeltjes met z'n drieën in het midden, decoreer ze dan als was het één salontafel. Zet bijvoorbeeld op twee tafeltjes iets neer en laat een van de tafeltjes leeg. Probeer de tafeltjes eens uit elkaar te plaatsen. Bijvoorbeeld door twee tafeltjes in het midden te laten staan - met een eenvoudige decoratie - en het andere tafeltje bij een fauteuil te zetten met een stapeltje tijdschriften.


Soms is het een kwestie van experimenteren. Afhankelijk van de grootte van je ruimte en van de rest van de inrichting geldt soms 'less is more'. Heb je bijvoorbeeld enkele drukke boekenkasten in de buurt van je zithoek? Ben dan zuinig met je salontafel decoraties. 

Pas ook je vensterbankdecoratie aan je salontafels aan. Hou het ook daar rustig en zorg voor een geheel.

Ook lezen: vensterbank stylen: 5 dingen waar je aan moet denken.

Laat je ons weten of het gelukt is?