De kracht van een goed coffee table book: daarom is het zo populair!

De kracht van een goed coffee table book: daarom is het zo populair!

Mooi als cadeau of om zelf mee te decoreren: een coffee table book is niet meer weg te denken in het interieur. Waar moet een goed coffee table book aan voldoen en waarom is het zo populair? Het geheim van het coffee table book uitgelegd...

In ieder interieur zijn boeken te vinden. Leesboeken, voorleesboeken, prentenboeken, foto-albums of studieboeken. Ben je gek op boeken en heb je een boekenkast, dan zullen de boeken die je het meest dierbaar zijn daar beslist in staan te pronken. 

Het ontstaan van het coffee table book

In 1960 werd er een boek gelanceerd dat veel groter was dan de standaard boeken die we tot die tijd kenden. Groter in hoogte, in breedte en van een behoorlijke dikte. Een boek dat niet zomaar in iedere boekenkast paste en zonde was om weg te zetten: This American Earth. Met prachtige natuurfoto's van Ansel Adams. Een boek waarin je foto's kon kijken op waanzinnig mooi papier en waar bizar weinig tekst in te vinden was. Dit boek wordt beschouwd als het eerste coffee table book.

Tegenwoordig zien we meer en meer boeken die te mooi - en vaak te groot - zijn om in een hoekje te leggen. Ze worden op de salontafel gelegd om regelmatig heerlijk in te bladeren: het coffee table book.

Decoreren met een coffee table book

Een mooi boek op je salontafel geeft een mooi contrast met andere accessoires op je tafel. Een mooi item waarmee je persoonlijkheid geeft aan jouw interieur. Hou je van fotografie, kies een mooi boek van bijvoorbeeld een bekende fotograaf. Hou je van reizen, dan geeft een boek met foto's van je favoriete bestemming die persoonlijke touch.

Weten hoe je je salontafel decoreert met behulp van een coffee table book? Lees het blog: salontafel als eyecatcher: makkelijke tips om meteen toe te passen. 

Bijzettafels met coffeetable books, stylingvoorbeeld via Maison d'Abri

Wat maakt een boek een coffee table book?

In tegenstelling tot een (voor)leesboek bevat een coffee table book weinig tekst. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen tekst in staat. Er zijn boeken met alleen foto's; er zijn ook rijk geïllustreerde boeken die vergezeld zijn door tekst. 

Een coffee table book is groot. Groter en zwaarder dan een doorsnee leesboek. Het heeft een harde kaft die de luxe van een bijzonder en mooi boek uitstraalt. 
De binnenkant is voorzien van papier van hoge kwaliteit en de afgebeelde foto's zijn uitermate scherp, mooi en groot. 

De onderwerpen van een coffee table book zijn heel divers. Ze kunnen gaan over een specifieke mode-ontwerper, een beroemde fotograaf, een bekende actrice of bestaan uit foto's en illustraties van de natuur, van kunst of uit het verleden...

Ben je gek op kunst aan de muur? In een coffee table book kun je meer kunstwerken bekijken dan je aan je muur kwijt kunt. Een mooie verzameling kunstwerken, gebundeld in een mooie kaft binnen handbereik. 

Wat doet een coffee table book nog meer?

Een coffee table book is niet alleen mooi om mee te decoreren. Het laat iets van je persoonlijkheid zien in je interieur. Bovendien kan het een mooie gespreksstarter zijn wanneer je met visite rond je salontafel zit. 

Zoals eerder vermeld is het voordeel van zo'n mooi groot boek van hoge kwaliteit, dat het een mooie verzameling kan zijn van kunst die je op deze manier binnen handbereik hebt. 

Coffeetables met boeken ter decoratie, stylingvoorbeeld

Boeken combineren

Ga je decoreren met een aantal boeken in jouw interieur? Kies voor boeken met een kaft in dezelfde kleurtonen die matchen met je woonstijl en interieur. Dat geeft rust en zo creëer je een mooi en chique geheel. 

Coffee table boeken zijn geweldig als cadeau. Als je weet waar de ontvanger van houdt, kies dan een boek dat bij die interesse aansluit. Dan weten we zeker dat je het boek bij je volgende bezoek op de salontafel terugvindt. 

Budgettip: ben je niet in het bezit van mooie zware luxe coffee table boeken? Maak zelf een mooi fotoboek van je dierbaarste foto's. Er bestaat niets persoonlijkers en je kunt de kleuren van de kaft aanpassen aan jouw woonstijl!