Coverfoto: @life_of_an_interiorjunkie
1. Wat is een cinewall?
Je ziet de term dagelijks voorbij komen op social media, al dan niet voorzien van jaloersmakende foto's. De cinewall: wat is het precies?
Hadden we in de jaren-70 een hele kastenwand in de woonkamer waar de televisie in verwerkt was, tegenwoordig zie je steeds vaker een extra wand in de woonkamer waarin naast de tv ook een haard is verwerkt en waar nog plek is voor heel veel decoratie. Een cinewall kan zijn opgebouwd uit gipsplaten maar kan ook gemetseld en mooi afgestuct zijn. Wist je dat je een cinewall ook van MDF zelf kunt maken en kunt behangen? Welke optie in jouw situatie het meest ideaal is, hangt van je woonstijl af.
2. Zijn er nadelen aan een cinewall?
Het is niet onze bedoeling je voorpret op je cinewall te verpesten maar laten we ook eerlijk zijn over de nadelen van een cinewall. Zijn die er? Zeker! Laten we die pleister er maar meteen vanaf trekken:
1. kosten. Het laten plaatsen van een cinewall is vrij prijzig. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de afwerking en de grootte.
2. wil je een cinewall waar je ook een sfeerhaard in wil plaatsen, houdt er dan rekening mee dat je tv niet op de ideale kijkhoogte komt te hangen maar veel hoger. Zit je redelijk dicht bij de tv, dan kan dit een groot nadeel zijn.
3. even je kamer ombouwen omdat je een groot feest geeft of omdat je je interieur wil wijzigen wordt lastig. Je cinewall blijft een vast gegeven.
4. je kunt niet alle haardvormen kwijt in een cinewall. Een klassieke houthaard kan bijvoorbeeld niet gecombineerd worden met je televisie in verband met de warmte.
3. Natuurlijk zijn er ook voordelen van het plaatsen van een cinewall, toch?
Omdat elk nadeel z'n voordeel heb ;) noemen we ook even de voordelen. Een cinewall is niet voor niets zo populair natuurlijk!
1. al je kabels, stekkers en stekkerdozen zijn uit het zicht weggewerkt.
2. je kunt meteen (dimbaar) licht verwerken in de afwerking
3. je kunt een haard plaatsen waarvoor je geen rookkanaal (en dus geen schoorsteenveger) nodig hebt.
4. je inrichting oogt heel rustig en strak
4. Waarom is een cinewall zo populair?
Waarom mensen kiezen voor een cinewall kan verschillende redenen hebben. Uit esthetisch oogpunt bijvoorbeeld. Als je de woonkamer binnenkomt en je kijkt tegen een strak gestucte wand met ingebouwde tv en sfeerhaard aan, dan geeft dat een rustiger beeld dan een wand met een apart tv-kastje naast een haard en daar nog losse decoraties bij.
De keuze voor een cinewall kan ook voortkomen uit plaatsgebrek. Een meubel waar én een haard én een televisie in verwerkt is, scheelt enorm aan plaats.
5. Past een cinewall in elke woonstijl?
Een cinewall past in iedere woonstijl. Hij wordt vaak gezien in een 'Hotel Chique' of 'Erik Kuster' interieur. Maar wat dacht je van een cinewall in een Scandinavisch of Landelijk interieur? Een mooi strak gestucte wand met sfeerhaard in wit met een Scandinavische inrichting kan prima; decoreer met accessoires van rattan en houd de kleuren licht en luchtig!
Fan van een Hotel Chique interieur? In dit blog lees je hoe je de Hotel Chique woonstijl bij jou thuis toepast: Blog 'Hotel Chique thuis toepassen'.
6. Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn cinewall?
Een cinewall kan voor alleen een televisie gemaakt worden maar je kunt er ook een sfeerhaard in kwijt en schappen (laten) maken voor decoraties. Afhankelijk van je wensen bepaal je de grootte van de cinewall. Maar let ook op de maat van de tv; hoe ver zit je van je televisie vandaan en hoe hoog komt deze te hangen?
* Dit is de ideale hoogte van een televisiescherm
Er is een 2/3 regel voor het bepalen van de ideale hoogt van je televisiescherm. Daarvoor moet je eerst weten waar je zit. Zit je op je favoriete plek, meet dan de ooghoogte. Deel de hoogte van je tv-scherm door drie. De bovenste 1/3 hang je idealiter op ooghoogte, de andere 2/3 hangt daar onder.
Voorbeeld:
Heb je een tv-scherm van 60cm hoog. Dan hangt de bovenste 20 cm op ooghoogte wanneer je zit. De rest - de andere 40cm - hangt eronder.
Houdt er bij een cinewall rekening mee dat je deze hoogte - die vrij laag is - niet gaat redden wanneer je een sfeerhaard onder de televisie plaatst.
* Hoe ver moet je van je televisie af zitten in de ideale situatie?
Ook daar is een regel voor (waar je je natuurlijk niet aan hoeft te houden, maar die als ideaal wordt gezien). Er wordt geteld op 2 tot 2,5 x de diagonale inchmaat van je televisie.
Heb je een televisie van 55 inch, wat neerkomt op diagonaal zo'n 140cm, dan is je ideale kijkafstand tussen tv en bank (140 x 2 =) minimaal 2 meter 80 tot (140 x 2,5) = 3,50 meter.
Je ziet dat je best een flinke afstand moet kunnen hebben tussen je zitmeubels en je televisie/cinewall om een ideale afstand te bereiken.
* Kan een televisie tegen de hitte van de haard die eronder wordt geplaatst?
Een tv produceert warmte. Deze warmte moet weg kunnen. Hiervoor houden fabrikanten een bepaalde afstand aan die rond je tv moet zitten. Bij een cinewall houd je die afstand - doorgaans 5 tot 10 cm - aan de achterkant aan.
Maak je gebruik van een haard onder je tv in de cinewall, dan is een electrische haard veruit het ideaalst. Deze geeft zo weinig warmte naar binnen af dat een smeltende televisie ondenkbaar is. Liever een gashaard? Houdt dan zeker 30cm aan tussen de haard en de tv.
Best een aantal zaken om rekening mee te houden dus. Je wil immers voorkomen dat je te dicht op het beeldscherm zit en je hoofd omhoog moet houden om televisie te kunnen kijken. Daar komt nog bij dat bij het ophangen van een tv wordt gekeken naar de zithoogte. Bedenk eens hoe vaak je op je bank ligt terwijl je tv kijkt...
Bekijk hoe groot de tv is die je in de cinewall wil gaan verwerken. Deze maat is afhankelijk van de afstand die je kunt bereiken tussen je zithoek en de cinewall. Als je de tv-maat weet, dan kun je aan de hand daarvan de breedte van je cinewall bepalen. Houdt hierbij aan iedere zijde van de tv genoeg ruimte anders lijkt je tv te 'krap' ingebouwd. Aan 1.80 tot 2 meter zit je al gauw! Een cinewall komt minimaal 15 tot 30cm de kamer in. Dit is afhankelijk van de apparatuur die je erin wil plaatsen.
7. Kun je een cinewall zelf maken?
Als je een beetje handig bent kun je je cinewall best zelf maken. Een cinewall wordt opgebouwd uit een houten frame dat aan de wand wordt bevestigd en het skelet vormt voor de vorm en de afwerking.
Ook zijn er bedrijven online waar je je cinewall zelf kunt samenstellen en je de modules laat bezorgen waarna je ter plekke alles in elkaar zet. Houdt er rekening mee dat je de strakke afwerking ook nog moet doen, maar dit zou je alsnog kunnen uitbesteden. Voordeel is dat je de cinewall precies naar je persoonlijke wens kunt maken.
8. Van welk materiaal wordt een cinewall gemaakt?
Het geraamte van een cinewall wordt meestal uit hout opgebouwd. Dit frame wordt aan je muur vastgemaakt zodat de cinewall een goede en stevige basis heeft. Er worden plateaus in gemaakt waarop de sfeerhaard en de televisie worden gezet. De afwerking bestaat uit gipsplaten of MDF platen, afhankelijk van de uiteindelijke afwerking. Je kunt je cinema wall behangen, laten stucen of verven.
Een enkele keer wordt een cinewall gemaakt van gipsbetonblokken. Dit is veel tijdrovender en deze basis moet strak afgestuct worden voor een mooi resultaat.
Tegenwoordig zie je ook vaak dat een cinewall wordt afgewerkt met latjes wandpanelen.
Het gebruik van het materiaal is ook mede bepalend voor de hoogte van de kosten.
9. Hoe decoreer je een cinewall?
Je kunt ervoor kiezen naast de tv en de eventuele sfeerhaard ruimte te maken voor decoraties. In de wall worden dan nisjes gemaakt die mee gestuct worden of met bijvoorbeeld houten plankjes waarop je decoraties kwijt kunt.
Bedenk van tevoren goed wat je er in kwijt wil kunnen en bepaal de hoogte en breedte van de nisjes. Denk hier goed over na en overweeg of je al dan niet een nis wil; je cinewall oogt dan iets minder strak.
Mooi in een nis van een cinewall zijn de decoratieve items van ons merk Present Time of Coco Maison.
10. Kan ik de cinewall meeverhuizen als ik mijn huis verkoop?
Een cinewall zit vast aan je woning en is doorgaans meegestuct met de wand waar hij tegenaan staat. Dat maakt dat een cinema wall niet 'roerend' is. Een roerend item is immers een item dat zichzelf verplaatst of verplaatst kan worden zonder schade aan het onroerend goed (lees: je huis) toe te brengen. In de meeste gevallen is de cinema wall vast aan de wand en is niet zonder schade weg te halen. Dat maakt hem niet automatisch mee te verhuizen. Uiteraard kun je altijd bij je makelaar aangeven dat je je cinewall mee wil verhuizen. Deze kijkt dan of dit kan en wat de gevolgen voor het verkoopproces en voor je eventuele kopers zijn.
Laat je goed informeren bij een haardenspecialist over de haard die je het beste kunt kiezen in jouw situatie. Doe dit al in een vroeg stadium; je kunt dan rekening houden met het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten, water (bij een haard met waterdamp) en weet dan hoe diep je cinewall moet zijn.