Spa thuis: jouw badkamer als wellness! (+DIY badplank met wijnglashouder)

Spa thuis: jouw badkamer als wellness! (+DIY badplank met wijnglashouder)

We hebben allemaal een druk leven. Er is geen ontkomen aan: de kinderen naar school brengen, boodschappen doen, het huis verzorgen en ook nog tijd maken voor vrienden, familie en ouders. O ja, werken en sporten, de hond uitlaten…Pas het maar allemaal in die paar dagen die een week heeft. Herkenbaar?

Tijd voor jouw wellness momentje in je eigen badkamer!

Niets is zo belangrijk als ook af en toe aan jezelf te denken. Al lijkt het rondje met de hond in je lunchpauze een ontspannen uitje - be real! Je bent blij als het er weer op zit en je thuis nog snel even iets kunt bijwerken voor de kinderen thuis komen of je weer naar je werk moet. 

Ontspan! Hier volgen enkele handige spa thuis tips!

Maak jij genoeg tijd vrij in je agenda om echt te ontspannen? En dan bedoel ik niet die drie weken zomervakantie eens per jaar. Gewoon stuctureel niets doen. Quality time. Iedere donderdagavond of vrijdagmorgen een groot kruis door je agenda en tijd voor jezelf vrij maken? 

Ontspannen begint met goed plannen

Om goed te kunnen ontspannen is realistisch plannen een eerste stap en een absolute must! Wanneer jouw agenda op orde is, plan je ook genoeg vrije tijd voor jezelf in. Daarnaast kun je in je vrije tijd ook goed ontspannen en genieten omdat je weet dat alles dat je ‘eigenlijk in die tijd had kunnen doen’ (herkenbaar?) al ingepland in jouw agenda staat. Alles dat in je agenda staat kan uit je hoofd. 

Bekijk hier alles voor een georganiseerd leven: opbergers & organizers

Ontspannen: hoe dan? Jouw badkamer als thuis spa...

Er zijn tal van manieren om je hoofd leeg te maken en te genieten van je rust. Een goed boek, een middagje winkelen, de sauna of een wellness dagje. Ik beperk me in dit artikel even tot een wellness momentje. Want wie dacht dat een echt wellness momentje alleen in een massagesalon of wellness center kan plaatsvinden heeft het mis; jouw eigen badkamer tover je in een handomdraai om in een luxe home-spa. Hoe?

Jouw eigen badkamer als home-spa: wellness at home!

Met een paar simpele items zorg jij ervoor dat jouw badkamer verandert in een echte home-spa waar jij een uurtje heerlijk kunt ontspannen. Zorg dat je niet gestoord wordt door (je) kinderen en huisdieren of de voordeurbel en creëer een heerlijke sfeer waarin jij goed kunt ontspannen. 

Jouw wellness routine bestaat uit 3 ingrediënten:

 1. sfeer: zorg voor de juiste sfeer in je badkamer
 2. geur: met de juiste geuren kom jij helemaal tot rust
 3. producten: met items waar je blij van wordt is relaxen een makkie

Sfeer in jouw wellness badkamer

Zorg dat je in de juiste sfeer komt. Meestal is er vrij fel licht in een badkamer. Kijk of je het licht kunt dimmen of laat het desnoods helemaal uit. Voeg genoeg kaarsen toe; van kaarslicht wordt je heerlijk rozig. Relaxen gaat straks vanzelf!

Let hierbij op de veiligheid. Zet kaarsen altijd in de juiste kaarsenhouder of plaats stompkaarsen op een geschikte ondergrond. 

Naast kaarsen is een relaxed muziekje een goed idee. Heb je geen (ingebouwde) boxen in je badkamer? Je telefoon is voldoende voor een lekkere relaxte playlist. Zet de muziek zacht; je hartslag zal omlaag gaan en je bloeddruk zal dalen. Je kunt beter zo nóg beter ontspannen.

Geur tijdens jouw thuis spa moment

Geur kun je toevoegen door geurkaarsen neer te zetten of je bad te vullen met heerlijke etherische olie. Een geur waarvan je heerlijk kunt ontspannen is lavendel. 

Heb je een bad, voeg dan lavendelolie of eucalyptusolie aan je badwater toe. Heb je een douche dan is het heerlijk om verse takken eucalyptus aan je douchekop te hangen. Het stoom zorgt ervoor dat de aroma’s uit de takken vrijkomen. Heel goed voor de luchtwegen. Bovendien heeft eucalyptus een ontsmettende, reinigende werking. 

Producten waar je blij van wordt

Een muziekje, een heerlijk geurtje en kaarslicht. Sit back & relax. Je bent het waard!
Geniet van een uurtje lekker je gedachten verzetten, je zorgen aan de kant. Reinig je fysieke en energetische lichaam en geniet van quality time voor jezelf en dat gewoon thuis in je eigen badkamer.

Ben je klaar met ontspannen, dan hul je je in een heerlijke hamamdoek die al op de handdoekhanger op je hangt te wachten. Hamamdoeken hebben de eigenschap heel goed af te drogen. Je kunt een hamamdoek ook heel goed over je haar knopen zodat het langzaam droogt of als een rolletje oprollen en onder je hoofd leggen als je in bad ligt. 

Na het afdrogen zorg je voor een verzorgende bodylotion waarna je nog even in je kimono rondloopt. Je bodylotion heeft zo de tijd om goed in te trekken. 

Bekijk ook alle producten in onze categorie Verzorging.

Extra spa thuis tip!

Ben je in het bezit van een bad? Neem een lekkere kruidenthee mee in bad. Deze zet je tussen de kaarsen op een badplank die je op de randen van het bad hangt. Deze badplank kun je nu zelf heel eenvoudig maken met deze DIY!

Een keer met een wijntje in bad een boekje lezen? Met de uitsparing in de badplank hang jij je wijnglas veilig in de plank: cheers!

Zelf maken: badplank met (wijn)glashouder

Met een badplank - ook wel hottub plank of jacuzzi plank - geniet je extra in jouw bad. Je kunt er een boekje op kwijt, je Ipad en wat lekkers. Omdat de plank op elke gewenste lengte gemaakt kan worden met deze DIY, kun je er ook een maken die geschikt is voor je jacuzzi of hottub! 

Wat heb je nodig?

 • eikenhouten plank (via de Bouwmarkt)
 • Glitsa parketlak eiglans transparant
 • metalen gereedschapsklem
 • boormachine met dun houtboortje en verzinkboortje
 • schroevendraaier en 4 schroeven
 • houtlijm
 • decoupeerzaag
 • schuurpapier

En zo maak je de badplank, jacuzzi plank of hottub plank in slechts 6 eenvoudige stappen:

Stap1
Meet de lengte van de plank. Dit is de tenminste de breedte van je badkuip plus ietsje meer. Als je bad tegen de muur staat meet je vanaf de muur tot en met de andere badrand. In de praktijk komt dit meestal neer op 80 - 85 cm.

Zaag je plank mooi recht af op de juiste maat en schuur de snijkanten mooi vlak. Schuur ook de randen rondom je plank ietsje af voor een mooie afwerking. 

Stap 2
Zaag uit de rest van je hout twee latjes van ongeveer 2 cm. Op 2 cm vanaf de zijkanten boor je deze voor met het houtboortje en gebruik je je verzinkboortje zodat je schroeven straks niet uitsteken maar netjes verzonken liggen.

Stap 3
Bepaal waar je de uitsparing voor je wijnglas wil hebben. Doe dit niet in het midden van de plank want daar wil je misschien je leesboek, tablet of kaarsen zetten. Teken aan de onderkant van de plank de uitsparing af: een uitsparing die net zo breed is als de dikte van (de steel van) het voetje van je wijnglas en maak de uitsparing zo lang als nodig is zodat je glas, wanneer dit in de uitsparing hangt, niet buiten de plank uitsteekt. Zaag uit.

Stap 4
Zaag een houten blokje uit het hout dat je over hebt. Plaats een houten blokje (houtlijm en een schroef) net achter de uitsparing aan de onderkant van je badplank. Hier plaats je de gereedschapsklem op zodat je hier de steel van je wijnglas in kunt klemmen.

Stap 5
Schroef nu de houten latjes aan de onderkant van de badplank (eerst houtlijm, dan schroeven). Hiervoor meet je de binnenmaat van je bad. Zorg dat de latjes hier binnen vallen. Zo kan je badplank niet van je bad schuiven. 

Stap 6
Tenslotte schuur je de plank lichtjes op en werk je deze af met transparante parketlak. Doe dit aan zowel de boven- als onderkant. Je plank is dan beschermd tegen de invloed van water. 

Cheers!

- Sandra