Met deze simpele tips gaat je kaars niet walmen en niet druipen!

Met deze simpele tips gaat je kaars niet walmen en niet druipen!

Een kaarsje branden in de avonduren. Op tafel, aan de muur, in je kroonluchter, bij een foto van een dierbare. Gezellig, maar je ziet het kaarsvet van je kaars druipen en de zwarte walm stijgt op richting je net gewitte plafond.  Zonde. Je wordt wat terughoudender met het branden van kaarsen want met een walmende kaars is de kans groot dat je regelmatig je muren en plafonds opnieuw moet verven. Wij laten je zien hoe je met een paar simpele tips van het druipen en het walmen van kaarsen af komt.

Hou jij van kaarsjes branden in de avond maar ben je bang dat je dan jaarlijks je muren opnieuw kunt verven? Kaarsen die walmen en druipen zijn de schrik van iedereen die een beetje zuinig is op zijn interieur. Toch worden er iedere dag heel wat kaarsen ontstoken. Ook binnenshuis. 

Meteen naar onze kaarsen die niet druipen en walmen voorkomen? Je shopt onze kaarsen hier.

We richten ons nu dan ook even op de binnenkaarsen. Voor buitenkaarsen geldt namelijk net iets anders. Onze eerste tips is dan ook om je kaarsen altijd eerst te controleren of deze geschikt zijn om binnen te branden. Buitenkaarsen zijn gemaakt van andere was - vaak restproduct - en hebben een dikker lont. Walmen is in de buitenlucht niet zo'n probleem, maar gebruik je deze toch binnen dan is roetaanslag onvermijdelijk. 

Kaarsenhouder Coen van Leeff, verkrijgbaar via Maison d'Abri

👉🏼 Wat is walmen?
Walmen is niets meer dan damp afgeven. In het geval van kaarsen is walmen het afgeven van roet. Je ziet zwarte walm van je kaars afkomen. Deze zet zich vast op je tafel, je muur, je plafonds, het scherm van je tv enz. Gaat het echt om flinke roetvorming, dan zal hier ook koolmonoxide bij vrijkomen. Dit is niet goed om in te ademen. Gelukkig kun je dit op een simpele manier voorkomen! 

Weet je zeker dat je te maken hebt met kaarsen voor binnen, dan zijn onderstaande zaken van belang. 

Kaarsen die niet druipen en niet walmen. Bestaan ze? 

Het antwoord is heel simpel. Ja. Een kaars hoort niet te druipen of te walmen. Een kaars moet je zonder problemen kunnen branden in een kaarsenhouder van jouw keuze. Maar: waar gaat het dan mis? We laten het je zien.

1. Welke kaarsen walmen niet?

Een kaars van kwaliteit bevat RAL gecertificeerd paraffine, is uitgesloten van harde metalen en giftige stoffen. Verder is de kaars voorzien van EKO-Tex gekeurd 100% katoenen lont. Door te kiezen voor kaarsen die van goede grondstoffen zijn gemaakt, verminder je de kans op vorming van roet en haal je kaarsen in huis die niet walmen. 

Maar houd je ook aan de brandinstructies, zoals hieronder beschreven.

👉🏼 Onze kaarsen van Rustik Lys voldoen voor 100% aan deze kwaliteitseisen. Bekijk alle Rustik Lys producten. Deze kun je branden zonder walm (mits de brandinstructies worden opgevolgd).

2. Zorg voor een niet-brandbare, stabiele passende kaarsenhouder

Dit is belangrijk omdat je er dan zeker van bent dat je veilig bezig bent en dat je kaars goed stevig maar ook rechtop staat. Van een kaars die schuin staat, druipt het kaarsvet naar beneden en de kaars zal absoluut walmen.  Je wil dat je kaars niet druipt en niet walmt. 

👉🏼 Wil je zeker weten dat je kaars goed stevig in de kaarsenhouder staat? Maak dan gebruik van de Bolsius kaarsenpassingen.  Niet bij de hand? Doe dan een stukje aluminiumfolie rond het onderste stukje van de kaars voordat je deze in je kaarsenhouder plaatst. 

Kleine potloodkaarsjes in houders 'Maya' van Leeff, verkrijgbaar via Maison d'Abri

3. Hou de lont kort

Voor je de kaars aansteekt controleer je de lont. Deze dient rechtop te staan en niet langer dan 1 cm te zijn. Een te lange lont en een lont die scheef hangt, zorgt voor een druipende en walmende kaars. Knip zo nodig bij. 

4. Let op de plaatsing van de kaars(enhouder)

Zet kaarsen op een onderlinge afstand van minimaal 10 cm. Staan kaarsen te dicht bij elkaar te branden, dan smelten ze elkaar en zullen ze altijd druipen. 

Plaats je kaars(en) niet op de tocht. Ook als je het niet merkt, kan er tocht zijn op de plek waar je kaars staat. Dit zie je aan een onrustige vlam. Een kaars die op de tocht staat zal zeker walmen en druipen. 

Zet je kaars ook niet in de buurt van de computer, je tv of de verwarming. Je kaars zal gaan druipen. 

Breekt je lucifer tijdens het aansteken af en belandt deze in de was van de kaars? Haal deze eruit. Een lucifer die je laat zitten kan gaan branden en daardoor zorgen voor smelten en druipen van de kaars of exploderen.

5. Is je kaars bijna opgebrand?

Laat je kaars niet verder opbranden dan tot 2 cm boven de rand van je kaarsenhouder. Doof deze bij voorkeur met een kaarsendover en in geen geval met water. Resten kaarsvet kun je bewaren en met een DIY-instructie van internet kun je er zelf je eigen kaarsen weer van maken. 

Door deze instructies op te volgen wordt kaarsen branden weer een feest en kun jij genieten van kaarsen die niet walmen en niet druipen. 

Er zijn echter nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het veilig branden van je kaarsen...

Kaarsenhouder Carice van Leeff, verkrijgbaar bij Maison d'Abri

Nog enkele veiligheids regels bij het branden van kaarsen

  • plaats je kaarsen nooit in de buurt van je gordijnen
  • laat geen kaarsen branden in de buurt van spelende kinderen en huisdieren
  • zet geen kaarsen in de volle zon. Je kaars kan gaan smelten en verkleuren
  • laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter
  • verplaats een brandende kaars nooit!

👉🏼 Liever helemaal geen vuur in huis? Bekijk het alternatief. Scroll naar beneden!

Waarom brandt mijn kaars alleen een gat naar beneden?

Je hebt een kaars gekozen. Een mooie bolkaars of stompkaars. Misschien een mooie geurkaars van Bridgewater in een mooi glas en met jouw favoriete geur. Je kaars brandt alleen een gat naar beneden en de zijkanten gaan omkrullen. Zonde van de buitenranden. 

Je voorkomt het naar beneden branden van een gat in je kaars door bij je stomp- of bolkaarsen minimaal de eerste laag helemaal te laten smelten. Pas dán doof je de kaars (bij voorkeur met een kaarsendover). Brandt de keren daarna je kaars niet langer dan 3 á 4 uur achter elkaar (waarbij het wenselijk is ze zolang te laten branden dat weer de bovenste laag helemaal is gesmolten). 

 

Het alternatief: LED-kaarsen die niet van echt te onderscheiden zijn!

Is de vensterbank nou toch net dé plek waar die kaarsen moeten staan of heb je altijd levendige huisdieren in je woonkamer en wil je toch graag kaarsen branden? Met LED-kaarsen brand je veilig! LED-dinerkaarsen of LED-stompkaarsen zijn niet van echt te onderscheiden. Ze zijn doorgaans ook gemaakt van kaarsenvet. Het verschil: ze branden op batterijen. Hierdoor kun je LED-kaarsen wél aanmaken op plekken waar dat met 'normale' kaarsen niet kan. Extra voordeel: de meeste LED-kaarsen zijn voorzien van een afstandsbediening. Je hoeft er je bank niet meer voor af te komen!

LED-kaarsen van het merk Sirius, verkrijgbaar bij Maison d'Abri

Waarom LED-kaarsen in lantaarns & windlichten?

Kaarsen hebben zuurstof nodig om te kunnen branden. Een windlicht kan voor sommige kaarsen te verstikkend zijn. Een LED-kaars heeft geen zuurstof, slechts een batterij nodig. Deze zal dus altijd mooi branden in het windlicht van je keuze.

Een lantaarn is vaak ook te gesloten voor een kaars. Bovendien lijkt deze dicht - vaak zit er een deurtje in - maar staat deze toch op de tocht. Hierdoor gaat je kaars niet alleen walmen; je kaars zal ook zeker gaan druipen en roet gaan vormen. Dit voorkom je door een LED-kaars te gebruiken. 

UIteraard zijn onze LED-stompkaarsen geschikt voor lantaarns & windlichten. 

👉🏼  Al onze LED-kaarsen op een rijtje. Wist je dat er ook LED-waxinelichtjes en LED-stompkaarsen zijn? Met of zonder bewegende vlam: een HIT in Nederland! Kies je kleur!

Ik weet zeker dat je met deze tips flink aan de slag kunt om het walmen en druipen van jouw favoriete kaarsen tegen te gaan. Wil je zeker weten dat je veilig brandt en je kaars niet druipt en walmt, probeer dan eens het alternatief in LED. Ik weet zeker dat je er net zo'n fan van wordt als onze klanten. Niet voor niets behoort onze collectie LED-kaarsen tot onze bestsellers. 

Succes! 

- Sandra