SHOP NU DE NIEUWE COLLECTIE: VOORJAAR 2021

SHOP NU DE NIEUWE COLLECTIE: VOORJAAR 2021

Woonkamer met stylingtips
Maison d'Abri Redactie
De redactie van Maison d’Abri is altijd op pad om voor jou de leukste producten, lifehacks, DIY’s, recepten en bedrijven te zoeken om je dagelijks te inspireren! Maison d’Abri - het voormalige opvanghuis waarbinnen de redactie gevestigd is - Is een broedplaats van creatieve ideeen die we graag met je delen...

We kochten Maison d’Abri in de zomer van 2017. Al tijdens de bezichtiging begonnen de ideetjes op te komen; we zouden gaan uitbreken en een heel andere stijl gaan toepassen. Niet dat het huis per sé aan een grondige vernieuwing toe was. Je kon zien dat de authentieke elementen door de vorige bewoonster met liefde intact waren gelaten en dat er hier en daar prachtige nieuwe elementen aan waren toegevoegd.

Ondanks onze enorme liefde voor oude huizen met hun prachtige oude kenmerken, vinden we het vaak een nadeel dat je in een oud huis dikwijls via de hal naar de keuken moet vanuit de woonkamer. Een modern leven vraagt om verbinding; één grote leefruimte maar wel met behoud van karakter. We schetsten onze plannen en namen een bouwadviseur mee naar het pand om te kijken of onze plannen daar verwezenlijkt konden worden. Alleen bij groen licht van hem zouden we de knoop doorhakken. Op 31 juli kregen we de sleutel…

Net als bij de andere kamers, werd voor de woonkamer eerst een moodboard gemaakt. De zitmeubelen uit de vorige woonkamer zouden naar boven verhuizen, naar het appartement dat zich op de bovenste etage van Maison d’Abri bevindt en dat een eigen ingang heeft. Aan de hand van het moodboard werd lekker geshopt!

LINKS

Dit is een schets van de bestaande situatie. Hier kun je goed zien dat je binnenkomt in een hele lange hal (van wel 12 meter!). De ruimte langs de stippellijn is in deze situatie nog een buitenruimte. Omdat achter het huis ook nog een redelijke tuin ligt, kozen we ervoor deze ruimte als binnenruimte te gebruiken; een verbinding tussen woonkamer en keuken.

RECHTS

In de nieuwe situatie is de voormalige ‘tuin’ als eetkamer in gebruik. De ramen zijn uit de achtergevel van de woonkamer gesloopt en de zijmuur is uit de keuken gehaald waardoor een grote open ruimte ontstaat. We hebben nu diverse woonzones: koken, eten, werken, tv-kijken/zithoek en lezen. In deze reportage beperken we ons tot de zit- en de leeshoek.

De woonkamer kent prachtige hoge oude plafonds met gipsornamenten, een houten visgraatvloer, mooie oude deuren en een gezellig oud kacheltje. Dit geeft bij elkaar een gezellige landelijke sfeer. Bij een nieuwe aanbouw zou je nooit zulke sfeer kunnen creëeren. We kozen er daarom voor de aanbouw in een geheel andere stijl door te voeren; industriële stalen ramen en deuren en eenzelfde lichtstraat. Voor de aankleding van de woonkamer gingen we op zoek naar een kleurcombinatie waarbinnen we toch de verbinding konden maken tussen oud, landelijk en industrieel. Die vonden we door de leeshoek rustig, licht en neutraal te houden en de zithoek wat meer te combineren. Het zwart van de stalen ramen uit de keuken komt daar terug op de muren. We kozen voor een behang op de muur achter de bank: Vermeers ‘Meisje met de parel’ van maar liefst 3 meter hoog en 2 meter 75 breed maakt de perfecte verbinding tussen oud, landelijk en industrieel.

BOEKENKAST

Aan de straatkant – in de leeshoek – hebben we een boekenkast op maat laten maken rond het raam. Het raam is voorzien van glas-in-lood wat in combinatie met de boekenkast, een sfeervolle uitstraling geeft. Er is meteen een brede vensterbank gemaakt met een radiatorombouw voor een mooie afwerking. De kastjes vormen een extra opbergruimte voor spellen en handwerkmateriaal. De boekenkast biedt plaats aan zo’n 180-200 boeken. Tips over het indelen van je boekenkast, vind je hier. 

SERVIESKAST MET ZIJDEURTJE

De oude grenen eendeurskast is gemaakt door mijn vader. Hij is met z’n 1 meter 10 lekker breed en stevig en heeft een leuk zijdeurtjewaar we altijd andere decoraties kwijt kunnen. Op dit moment hebben we een beachthema: wat glazen flesjes, schelpen, drijfhoutjes en de bootjes uit onze DIY van onlangs. Het oude houten krukje bewaart enkele dekentjes. We vinden het heerlijk om in de avond lekker op de bank in een dekentje te kruipen… Het donkere dekentje is bijna af: haak met ons mee met deze tutorial.

VERLICHTING

De staande lamp naast de leesfauteuil komt van Rivièra Maison en is uitgerust met een Philips Hue led-lamp. Hierdoor kan de lamp – zonder dimmer – sterker worden gezet om te lezen en dimmen om als sfeerlamp te dienen. De kleur van de wanden in de leeshoek is Histor matte muurverf Damp. Strike a pose, Moos!  

DIY ACCESSOIRES

De beach-hanger maak je zelf! Hiervoor heb je stukjes drijfhoutnodig, stoer touw, schelpen en leuk breed lint evt met tekst erop. Met een houtboortje boor je een gaatje in het midden van de drijfhoutjes en met een steenboortje boor je voorzichtig een gaatje in de grote schelpen. Je kunt nu alle houtjes en daarna enkele schelpen aan je touw rijgen waar je aan de onderkant een dikke knoop in hebt gemaakt. Aan de bovenkant maak je een ophanglusTip: als je een nestelring in het brede lint slaat, kun je dit ook aan je touw rijgen.

De voorgevel van Maison d’Abri heeft twee voordeuren. Dit is ook te zien op de plattegrond bovenaan dit artikel. Achter de rechter voordeur – huisnummer 99 – gaat meteen de trap naar boven, naar het appartement op de bovenste etage. Op bovenstaande foto is te zien dat de leeshoek smaller is dan de zithoek. Dat komt omdat de trap van het appartement die ruimte inneemt. Aan de kant van de zithoek hebben we daardoor een trapkast die is afgesloten met een witte deur waarin een mooi ovaal glas zit. De kast geeft een zee aan opbergruimte.

De fauteuils komen van Rivièra Maison (West Houston Armchair) en het oude houten laddertje vonden we ooit op de brocantemarkt in Tongeren (B). De cottonballlights stelden we zelf samen op de website van het bedrijf waar de originele cottonballs vandaan komen. De moeite waard om even naar te kijken! De kleur op de muur is ook aan deze zijde van de zithoek Histor matte muurverf Damp.

De oude schouw is mooi in z’n eenvoud. Elke paar weken wordt hij opnieuw gedecoreerd. De krans die er nu hangt is van gedroogde steeneik. Op de rechter foto staat een ‘Lisbon Table Decoration 6 Votives’ van Rivièra Maison. Ook die wordt steeds anders gedecoreerd. In deze blog zie je hoe we hem drie keer anders decoreerden!

Voor de muur van de zithoek kozen we voor de meest donkere kleur die in het behang verwerkt is. Deze lieten we op kleur mengen. In dezelfde kleur lieten we ook zijdeglans lak mengen voor de deur. Dit geeft een rustiger effect dan bv een witte deur en blijft de blikvanger ‘het meisje met de parel’. De wandlampjes van Rivièra Maison zijn verstelbaar en de Metropolis bank heeft een lekker zachte stof waar je heerlijk in wegzakt. We hebben ook een losse bankhoes in ice-blue voor de afwisseling. Het gebloemde ronde kussen en het bijpassend kleed dat over de bank hangt vonden we bij Station7.nl

Wil je zelf een groot behang laten maken voor in je interieur? Er zijn diverse websites die het aanbieden. Er zijn ook best wel wat prijs- en kwaliteitsverschillen. Kijk naar een website waarin je je gekozen behang in een module op grootte kunt zien. Je kunt je behang op ‘gewoon’ of wat steviger behangpapier laten afdrukken maar ook op Airtex. Dit is een soort linnen structuur dat vrij zwaar en stevig is en supermooi is om – vooral – oude meesters op af te laten drukken. Het aanbrengen gaat prima, je moet er rekening mee houden dat je bij deze afmetingen wel met z’n tweeën moet zijn.

De doorgang naar de eetkamer/keuken was het beste dat we konden doen! De kamer is nu een stuk lichter en wordt veel beter benut. Binnenkort kun je de metamorfose van de keuken met oude werkbank en de werkhoek zien.

0 Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je E-mailadres will not be published. Required fields are marked *

VOOR JOU GESELECTEERD

Winterse Paddestoelenrisotto

Winterse Paddestoelenrisotto

voor de bouillon: 1. Snijd alle groenten in grove stukken en zet op in een grote pan met het water, kruiden en de 2 bouillonblokjes 2. Breng een keer aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur door borrelen. 3. Zeef na 30min de groenten eruit en bewaar het water in...

AND THE WINNER IS….

AND THE WINNER IS….

AND THE WINNER IS... Uit alle deelnemers aan onze Facebookactie hebben we onze winnerpicker een winnaar laten kiezen. En dat is geworden: ANA PAULA CAMPOS Zij deed mee voor haar vriendin MABEL VAN LINGEN. Van harte gefeliciteerd! Jullie winnen beiden een Maison d'Abri...

Meer plezier? Maak een FUNboard!

Meer plezier? Maak een FUNboard!

Een knisperend kersvers nieuw jaar is aangebroken. Waar december vaak in het teken staat van verstilling en reflectie, is januari de maand van de goede voornemens. Misschien heb jij er ook wel een paar bedacht. Schemert er ergens een wens om meer te ontspannen en...

Zoveel volgers, nooit verwacht!

Zoveel volgers, nooit verwacht!

Hallootjes, wat spannend dit: mijn eerste blog op Maison d'Abri! Kan ik dit wel? Durf ik dit? Gewoon beginnen Naat, niks aan de hand... Ik ben dus Nathalie, mensen noemen mij ook wel vaak Naat of Naatje, zelfs op instagram noemt iedereen mij “Naat.” Ik heb een...

Wonen in een oude graanmaalderij

Wonen in een oude graanmaalderij

Het was op 19 mei 2020 dat ik ’s ochtends weer eens veel te vroeg wakker werd en mijn standaard rondje nieuws, social media en Funda deed op mijn telefoon. We waren niet keihard op zoek naar een nieuw huis; we woonden immers al ruim 13 jaar in een heerlijke buurt waar...

Heerlijke geuren vullen je huis…

Heerlijke geuren vullen je huis…

In de webshop van Maison d'Abri vind je enkele heerlijke geuren waarmee je je huis een eigen sfeer kunt geven. We krijgen wel eens de vraag hoe je een roomspray of een geurzakje het beste kunt gebruiken. Enkele tips!BRIDGEWATER GEURZAKJES De geurzakjes uit het...

Winkelwagen
Er zijn geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0