SHOP NU ONZE NIEUWE COLLECTIE: ‘LE SABLE’

SHOP NU ONZE NIEUWE COLLECTIE: ‘LE SABLE’

Top 5 prentenboeken van Incrediblybookworm
Linda de Jong
Het schrijven zit haar in het bloed en ze is bijna altijd met een dubbele kop koffie achter de computer te vinden. Schrijft ze niet, dan leest ze of is ze in de natuur te vinden. Over boeken raakt ze nooit uitgepraat en daarom zijn haar blogs over boeken – en soms een vleugje reizen en yoga – iedere twee weken in Maison d’Abri te lezen!

Juist nu we met elkaar thuis zijn is voorlezen zo belangrijk! Een moment van geborgenheid samen met je kind, maar welk prentenboek kies je dan? Het was niet makkelijk, maar ik heb deze maand vijf nieuwe prentenboeken uitgezocht, die allemaal bijzonder zijn en die kinderen uitnodigen om vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn.

Witje (8 – 14 jaar)

Paul De Moor schreef met Witje een zacht filosofisch (art)verhaal over de kleur wit. Wie het boek openslaat wordt meteen naar binnen gelokt. Je zweeft door een groot wit land, ergens tussen wolken en zee. Een wondere, serene witte wereld. Een verhaal dat je rechtstreeks in je hart raakt.

Wat volgt is een groot wit huis. Witje speelt binnen, in haar veilige witte kamer. ’s Nachts droomt ze. Haar kleine wereld wordt steeds groter. Een kamer vol spanning en laagjes, waarin de illustrator met zorgvuldig gekozen voorwerpen, figuren en materialen, betekenis geeft aan een verhaal. Witje heeft grote witte ogen die alles zien. Witje droomt van een groot wit land… En als Witje uiteindelijk wakker wordt, weet ze: dat witte meisje ben ik! …

De auteur laat je door het boek heen dwalen, langs verrassende hoekjes en objecten. De lezer wordt slechts begeleid door enkele zinnen. Prenten en tekst vormen samen een onlosmakelijk geheel. Daar wacht het onbevangen kind dat vol verwondering de wereld inkijkt. Ze voelt zich veilig, geborgen, vol vertrouwen, is nieuwsgierig en vol levenslust en laat zich onbekommerd vangen door een zonnestraal.

Kaatje Vermeire laat de kamer van Witje tot leven komen in zachte tinten die baden in wit licht. Het is een prachtige ode aan de verbeelding, aan sterrendromen, bijzondere wensen en fantasiespel.

Een vriend, wat is dat? (4+ jaar)

Panda en Eekhoorn zijn de beste vrienden. Ze kunnen niet zonder elkaar. Maar nadat Panda uit een boom is getuimeld en duidelijk wat verdwaasd is door de val weet hij niet meer wie Eekhoorn is. Een vriend, wat is dat? Na even nadenken komt Eekhoorn met het antwoord.

‘Een vriend gaat met je wandelen. Hij vertelt je al zijn geheimen. Hij knuffelt je als je verdrietig bent. Hij speelt leuke spelletjes met je. Hij helpt je als je in de knoei zit en laat je nooit in de steek. Hij brengt je vaak aan het lachen en… en… nog zoveel meer!’

In dit leuke, nieuwe boek staan zes nieuwe voorleesverhalen over de onverwoestbare vriendschap tussen Panda en Eekhoorn.

De Thema’s in dit boek zijn herkenbaar en gaan net zo gemakkelijk over vriendschap als over de dood en loslaten. Iedereen huilt wel eens. Zo begint eekhoorn te snikken als Panda hem even niet meer weet te herinneren. Het maakt dat kinderen makkelijker over hun verdriet praten en dat zorgt ervoor dat ze zich een beetje verlicht en vrij voelen.

De dieren zijn ondanks hun vriendschap geen doetjes, het blijven beesten. Zo heeft de een soms iets anders nodig dan de ander, en daar winden ze geen doekjes om. De korte hoofdstukken worden afgewisseld met veel illustraties en bij ieder begin van een hoofdstuk vind je zelfs een paginagrote illustratie van Panda en Eekhoorn.

Thé Tjong-Khing is één van de bekendste boekillustratoren van Nederland. Lezers (her)kennen vast zijn tekeningen in boeken van Annie M.G. Schmidt en natuurlijk van Vos & Haas. Een ander duo dat niet zonder elkaar kan.

Ei moet uit (8+ jaar)

De harde omslag van het prentenboek Ei moet uit, laat een jongetje met een ei zien. Daaromheen allemaal dieren uit het woud en water. Het jongetje houdt het ei goed vast en kijkt zorgelijk om zich heen.

Wanneer je het boek openslaat, zie je waarom. Daar op de sneeuwvlakte ligt een ei. Zomaar helemaal alleen. Waar zijn z’n ouders?

Tja, en wat doe je dan als je een ei vindt? Als de donder iemand zoeken die het warm kan houden. De meeuwen vliegen er al boven op zoek naar een lekker hapje, en iets verderop loopt een poolvos. Maar zo midden in de sneeuw en ijs, is dat nog helemaal niet zo makkelijk ontdekt ook het Jongetje dat het ei vindt.

‘Joehoe! Is daar iemand? Ei moet uit!’
Als hij een slang tegenkomt, is het eerste wat hij vraagt; ‘Mag het bij jou?’
‘Zeker,’ zegt de slang. ‘Ik ben dol op eieren.’
‘Hé, niet opeten. Uitbroeden!’ Het jongetje werpt verschrikt zijn handen omhoog.
‘Zoek dan maar iemand die warm is. Ik ben koud,’ zegt de slang.

Niet goed voor ei, dus zoekt het kind over land en water, in de kou en in de warmte, naar iemand die goed voor het ei kan zorgen. Maar iedere keer als hij iemand gevonden lijkt te hebben is het toch niet zo’n goede verzorger.

Het jongetje zorgt ondertussen liefdevol voor het ei en praat kalmerend tot het jong in het ei. Tot hij ineens een krak hoort….

De illustraties van Marieke Ten Berge zijn hartverwarmend en de korte teksten van Marike Jongman vullen het perfect aan. Het lettertype is rond en duidelijk, en past goed bij de zachte pastelkleuren van de prenten. De kleuren passen zich aan qua warmte. In de kou zijn ze koel blauw en grijs, en hoe warmer het wordt, hoe voller de kleuren. Daardoor is het verhaaltje nog meer invoelbaar voor kleintjes. Het is net spannend genoeg en er zit humor in de verhaaltjes. Als je aan het voorlezen bent, kan je er een stemmetje bij gebruiken.

Bezoek het bijzondere bos van beer (4+ jaar)

De omslag is al nieuwsgierig makend. Op de hardcover, zit een folie met glanzende gouden blaadjes en paddenstoelen en ook de omslag is rijkelijk geïllustreerd, met her en der gouden folie in de afbeelding en letters. Je kunt meteen zien dat – Het Bos van Beer echt Bijzonder is.  Je kunt er namelijk een jaar lang alle wonderen van de natuur beleven.

Samen met beer ga je op onderzoek uit. Hij gaat net als jij naar school, viert verjaardagspartijtjes, heeft zwemles en ook een sportdag. In het echt mag het nog even niet, maar met beer kan je naar theatervoorstellingen en zelf kunst maken.

Op iedere bladzijde is naast het verhaaltje enorm veel te zien. Het zit vol dieren, bloemen en planten en vragen. De illustraties zijn gedetailleerd, kleurrijk en enorm leuk om te ontdekken. Je blijft kijken. Alle seizoenen zitten erin verwerkt, met bijbehorende thema’s.

Terwijl wij net in de lente zitten, kan je met beer alweer mee schaatsen en sneeuwballen gooien.

Op de laatste bladzijden van het boek, vind je een natuurspeurtocht. Je kunt ermee op avontuur naar buiten gaan en daar gaan zoeken, of terug op avontuur in het boek om de dieren van de afbeeldingen te zoeken.  Erg leuk voor ondernemende kleuters!

Tess Rex (4+ jaar)

Er zijn van die prentenboeken. Dit is er typisch zo’n een waar ik een lach op je gezicht garandeer. Ook als volwassen (voor)lezer ben je constant aan het gniffelen.

Ed wil zijn zusje niet met zijn speelgoed laten spelen. Zijn speelgoed is namelijk niet voor meisjes. En zeker niet zijn dino’s, die zijn toch zeker voor jongens?

‘Joe, ja hoor, prima. En een kus,’ zegt zijn zus, die lekker aan tafel zit te kleuren.

Maar Ed onderschat zijn grote zus. Had hij nou maar wat beter naar haar gekeken, want wie goed kijkt ziet haar ondeugende ogen al glanzen. Haar hersenen draaien op volle toeren hoe ze hem terug kan pakken.

Ineens duikt op het lege vel op tafel, Tess op, zij is een T-Rex groot, sterk en krachtig, bontgekleurd en meisjesachtig. Maar onderschat haar niet! Ze is net zo groot, woest en fel als alle jongensdino ‘s. Ook meisjesdino ‘s kunnen stoer zijn. WRAW

Ed, kijkt op en lacht haar vierkant uit. Hij gaat zijn zus deelgenoot maken van iets dat hij zelf al lang weet, maar waarvan wij toehoorders nog onwetend zijn. Hij gaat er even goed voor staan en maakt zich groot.

‘’Jij denkt echt dat wat jij zag, een bontgekleurde dino was? Kippig ben je, en een oen. Geloof me zus, T-Rex was groen.’’

Het gesteggel neemt al snel toe en neemt steeds grotere vormen aan. Op iedere bladzijde is het één groot (voor)leesfeest. De illustraties met heldere kleuren begeleiden het verhaal helemaal. Je ziet het bruisen en knetteren. De ronde tekst, met af en toe dikgedrukte woorden die net een tikkie groter zijn, bevestigen hoe de zinnen tot uiting komen. Heel leuk om ze extra aandacht te geven onder het voorlezen, en een grommende stem op te zetten.

Dit is absoluut een fantastisch prentenboek. Alles is leuk! De manier waarop het rijmt, de samenwerking, de kleurrijke illustraties, de humor en de boodschap erachter. Heerlijk hoe grote zus verhaal haalt en het een leuke draai geeft.

De recensies zijn allemaal volledig te lezen op Hebban. Heb je vragen over een boek, of wil je gewoon even lekker over boeken kletsen, kom dan langs op Incredibly Bookworm op Instagram , of post hieronder een vraag of berichtje.

0 Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je E-mailadres will not be published. Required fields are marked *

VOOR JOU GESELECTEERD

Zo maak je je sfeerflessen van binnen schoon

Zo maak je je sfeerflessen van binnen schoon

Heb jij ze ook in huis, de sfeerflessen van Maison d’Abri? Een ogenschijnlijk eenvoudige fles maar een kanjer om mee te decoreren: sfeerfles Bas, Haut of Max is altijd voorzien van een kaarshouder bovenop de fles. [ba_info_box _builder_version="4.5.1"...

Maak van jouw kamer een droomkamer!

Maak van jouw kamer een droomkamer!

Behang. Er is een tijd geweest dat behang not done was. Iets uit een tuttig verleden. Maar behang is helemaal terug en hotter dan ooit. En dat is niet zo vreemd; de kwaliteit is sterk verbeterd, de dessins en mogelijkheden zijn eindeloos en voorlijmen op een...

Blaas met ons 1 kaarsje uit!

Blaas met ons 1 kaarsje uit!

In april bestaat Maison d'Abri 1 jaar en dat vieren we de hele maand april samen met jou met te gekke acties! Wij maakten voor jou dit leuke 'Maison' met 1 kaarsje dat je ontvangt bij besteding vanaf €30 in de webshop. Plaats een foto op social media van jouw...

Appelroosjes met mascarpone crème en vers fruit

Appelroosjes met mascarpone crème en vers fruit

Kijk ze shinen deze appelroosjes met mascarpone crème en vers fruit. Een makkelijk en mooi dessert met groots effect! Hiermee ga je je gasten echt verrassen aan tafel. Want het oog wil ook wat. Snijd een rood appeltje in dunne plakjes en kook ze 5 minuten in heet...

Alles over mijn betonlook muur!

Alles over mijn betonlook muur!

Daar ben ik weer! Iedere week ben ik in strijd waar ik het weer eens over zal hebben. Stiekem wil ik het heel graag hebben over mijn slaapkamer waar ik zo gek op ben, maar die bewaar ik toch voor volgende keer... Ik had het in mijn vorige blog namelijk over de...

Winkelmandje
Er zijn geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0