Zo (makkelijk) bepaal je de hoogte van een schilderij!

Zo (makkelijk) bepaal je de hoogte van een schilderij!

Na de verbouwing van een woning kan het leuke werk beginnen: inrichten. Een van de klusjes die je pas helemaal op het eind kunt doen is het ophangen van een schilderij. Maar waar veel mensen - ja, zelfs de meest handige klusjesmannen - afhaken, het bepalen van de hoogte van een schilderij. In veel huiskamers hangen schilderijen veel te hoog. Met onze tips hang jij jouw schilderij of fotoframes op precies de juiste hoogte waardoor je al veel langer met plezier naar kijkt.

Hoe hoog hangt een schilderij?

Een kale muur kun je opfleuren met foto's van je gezin, je familie, vrienden, huisdieren of met mooi ingelijste vakantiefoto's. In veel interieurs zie je collages van meerdere fotoframes in verschillende maten, die samen een mooi geheel vormen. Een fotoframe netjes ophangen lastig? Niet met onze tips!

Ons advies is sowieso om nog niets aan de wand te hangen tot je zeker weet dat je meubels op de juiste plek staan. Ga je - voorlopig - niet meer schuiven? Bedenk dan eerst waar je verlichting wil aanbrengen. Sfeer- en leeslicht gaan voor decoratie! Als dat is geregeld ga je kijken waar nou écht nog iets mist en welke sfeer je ermee wil bereiken.

Zien: wij zijn helemaal gek van fotolijstjes. Bekijk onze favoriete fotolijstjes! 

Wanddecoratie van J-Line, verkocht via Maison d'Abri

Het ophangen van een enkel schilderij: hoe hoog hang je je schilderij?

We beginnen heel gemakkelijk: een enkel schilderij ophangen. Verticaal (in de 'hoge' weg) of horizontaal (in de 'brede' weg). De vuistregel voor de hoogte van een schilderij is 145/150cm. Hierbij meet je vanaf de grond tot het midden van je schilderij. Het maakt hierbij niet uit in welke richting je schilderij hangt. Deze afstand wordt door galeries ook aangehouden. 

Natuurlijk staat het je vrij om jouw kunst aan de muur 'op gevoel' op te hangen. Maar bedenk ook dat je anders tegen een schilderij aankijkt als je zit, dan wanneer je staat. 

Wat is de goede hoogte van een schilderij en wanneer hangt het te hoog?

Een veelgemaakte fout is dat een schilderij (veel) te hoog wordt opgehangen. Je moet een schilderij kunnen bekijken als je er recht voor staat en niet door je hoofd naar boven te brengen. Bij 145/150cm wordt ervan uitgegaan dat zowel kleine als langere mensen het kunstwerk of de foto goed kunnen bewonderen. 

Kiezen: hoe groot moet een schilderij zijn?

Hoe groot een schilderij of fotocollage mag zijn hangt van de ruimte en plek af. Boven een bank en bijvoorbeeld een sidetable of eettafel wordt uitgegaan van zeker 2/3 van de breedte van de bank of het tafeltje waar het werk boven komt te hangen. Bij een bank van 180cm breed zou een schilderij van 120 cm perfect zijn. 

Toe aan iets heel anders aan je wand? Ook bekijken: wandkleden

Twee schilderijen van het merk J-Line naast elkaar, verkocht via Maison d'Abri

En hoe hang ik meerdere schilderijen naast elkaar op?

In plaats van één werk kun je ook kiezen voor meerdere schilderijtjes in verschillende maten naast elkaar. Het hart van je totale kunstwerk komt op dezelfde hoogte als was het slechts één werk. Hou voor de tussenruimte tussen de kunstwerken een afstand aan van tussen de 2 en 15 cm (afhankelijk van de grootte van het werk). 

Hoe maak je een fotocollage? Een handig stappenplan!

Wil je aan de slag met het zelf maken van een collage die bestaat uit meerdere fotolijstjes van verschillende vormen en/of grootte? Een klusje dat misschien afschrikt maar dat je eigenlijk heel makkelijk zelf kunt doen. Het stappenplan.

De meeste fotoframes die je koopt hebben een schutblad. Dit los - meestal wit - blaadje haal je uit alle fotoframes. Deze leg je op tafel in de vorm van de collage die je wil maken. Voor de grootte van de collage is weer de plek van je kunstwerk van belang. 


Zodra je tevreden bent met het resultaat van je werk nummer je de blaadjes en hang je ze tegen de wand met een enkel stripje schilderstape dat je weer gemakkelijk van je ondergrond kunt verwijderen. 

Bekijk nu je fotoframes. Op welke plek bevindt zich het ophanghaakje, oogje of lusje? Dit geef je aan op je papieren die je aan je wand hebt hangen. Zet een duidelijk kruisje of puntje zodat je straks weet waar je spijker of schroef moet komen. 

Nu de puntjes of kruisjes staan, controleer met een waterpas of de lijnen strak lopen. Zowel de zijkantjes van de blaadjes als de punten of kruisjes die je hebt geplaatst. Zo weet je precies dat je spijkers straks boven en naast elkaar waterpas hangen en je fotolijstjes of frames dus ook. 

Werk je met fotoframes haal dan de blaadjes uit het frame en hang deze eerst met schilderstape aan je muur om de vorm van je collage te bepalen. Met een waterpas zorg je voor mooie strakke lijnen zowel horizontaal als verticaal. 

Laat de klusjesman in je los: tijd voor het boren van de schroefgaten (voor pluggen) of spijkers. Of je spijkers of schroeven moet gebruiken hangt een beetje af van welke ondergrond je hebt. Bij een houten wand zijn spijkers fijn; een bakstenen of betonnen muur vraagt meestal om pluggen en schroeven. Zijn je lijstjes zó licht van gewicht en klein, dan volstaan meestal ook spijkertjes. 

Heb je je eerste (twee, drie) spijkers in de muur zitten? Controleer dan weer met de waterpas of alles in strakke lijnen in je muur zit. Dat vergt nu misschien wat meer tijd en voorbereiding maar zometeen hang jij je gevulde fotolijstjes op en kun je trots zijn op jezelf!

Ben je ervan overtuigd dat alles waterpas is, bevestig dan alle spijkers of schroeven en verwijder de blaadjes. Vul je fotolijstjes en hang ze op. Jouw doe-het-zelf fotowand is klaar!

Groot wandpaneel met abstracte opdruk van het merk COCO Maison, verkocht via Maison d'Abri

Do's & Don'ts

Smaken verschillen maar wil je de trends volgen, vasthouden aan jouw woonstijl  en ga je voor rust in je interieur, dan zijn er een aantal zaken waar je aan kunt denken:

  • hang je foto's en schilderijen recht naast en/of onder elkaar. Schuin of trapsgewijs gaat terug naar de jaren '70 en '80.
  • op een strakke plank achter je bank kun je ook schilderijen en foto's kwijt. Wissel met lijsten, schildersdoek en losse tekeningen van de (klein)kinderen. Groot, klein, rechthoekig en rond door elkaar, voor- en achter elkaar geeft een mooi beeld. 
  • een foto mooi uitlichten? Denk eens aan fotobehang over de hele hoogte van een wand. Bijvoorbeeld in de hal of in de keuken super leuk! Kleur of zwart-wit? 
  • té veel rechte lijnen in je interieur doorbreken? Een muurcirkel kan de oplossing bieden. 

Er zijn ook diverse systemen op de markt om je schilderijen en fotolijstjes op te hangen zonder te boren. Er wordt dan doorgaans gebruik gemaakt van ophangsystemen net onder je plafond. Op internet zijn hier vele voorbeelden van te vinden. 

We hopen je te hebben geïnspireerd om zelf je kunst aan de muur eindelijk eens aan te pakken. Doe het zelf, laat de klusjesman in je los en volg ons stappenplan!

Bekijk onze actuele collectie posters & schilderijen. 

Laat ons in de comments weten wat jij aan je muur hebt en hoe jij dit hebt aangepakt. We zijn REUZE benieuwd!